Ukulele leren spelen in 10 stappen

Deel 10: Componeren

Zelf liedjes schrijven hoeft niet zo moeilijk te zijn. Het is vooral belangrijk dat je de melodietjes die je zelf bedenkt, ook kunt onthouden.

3-vinger-akkoord

Met de akkoorden die je al kent, kun je van alles spelen. We voegen er nog een akkoord aan toe: een 3-vinger-akkoord. Plaats je wijsvinger in het eerste vakje op de een na onderste snaar. Je ringvinger in het tweede vakje op de onderste snaar en je middelvinger in het tweede vakje op de een na bovenste snaar.

Onthouden

Als je een liedje hebt bedacht moet je veel onthouden:

De tekst
De melodie
De akkoorden

Schrijf de tekst op, met boven de woorden de akkoorden. Of neem je liedje op met je telefoon. Zo kunt je met jezelf mee spelen en leer je het snel uit je hoofd.

Tip: husselen

Weet je nou niet hoe je moet beginnen, met welk akkoord? Schrijf dan alle akkoorden die je kent op en hussel ze door elkaar. Door dit te doen ontstaan er weer nieuwe geluiden.

De ukulele is een leuk, makkelijk en vooral veelzijdig instrument. In deze cursus heb je gezien hoe veel je ermee kunt. Gebruik de akkoorden en de akkoorddiagrammen om verder te oefenen en je eigen liedjes te maken.

Je heb de cursus nu afgerond. Je kunt hierboven het certificaat downloaden als bewijs van deelname aan deze cursus. Klik hier als je terug wilt naar het overzicht van de cursus. 

INHOUD

Intro: Ukulele spelen
Stap 1: Wat is een ukulele?
Stap 2: Ukulele stemmen
Stap 3: Slagjes en vasthouden
Stap 4: Verschillende slagjes
Stap 5: Wat zijn akkoorden?
Stap 6: Akkoorden lezen
Stap 7: Je eerste liedje
Stap 8: Spelen en zingen
Stap 9: Samen spelen
Stap 10: Componeren

Uke@Home

Als je deze 10 stappen hebt gevolgd kun je verder met Uke@Home. Al zeggen we het zelf, deze online ukulele cursus is leuk om te doen. Soms echt hard oefenen, soms een leuk of simpel liedje met wat muziektheorie… Ligt jouw muzikale ontwikkeling even helemaal stil? Pak het dan nu simpelweg weer op! Haal je ukulele uit z’n jasje! Voor maar 15 euro per maand, 3 maanden lang.

 

Play Along

Ook heel leerzaam en superleuk om te doen is de Ukulele Play Along. Voor maar 25€ per jaar speel je honderden liedjes mee. Probeer de Free Playlist maar eens uit!