Ukulele leren spelen in 10 stappen

Deel 9: Samen spelen

Hoe leuk zou het zijn als je samen met een vriend of vriendin ukulele kunt spelen? Samen maak je nog mooiere muziek dan alleen. Het is niet moeilijker om samen te spelen, eigenlijk stimuleer je elkaar alleen maar. Belangrijk is dat je met elkaar goed in de maat blijft en dat je leert luisteren naar het geluid en de muziek die je samen maakt.

Voor je begint: stemmen en aftellen
Stem altijd van te voren de instrumenten goed op elkaar af. En als je gaat beginnen, vergeet dan niet af te tellen. Door af te tellen, heb je precies dezelfde maat te pakken en speel je in hetzelfde tempo.

Jambalaya

Het liedje dat je nu gaat leren spelen is een bekende, Jambalaya. Voor dit nummer gebruik je akkoorden die je al kent. Bij dit liedje zijn stiltes ook belangrijk, want door gebruik te maken van stiltes ontstaat er veel dynamiek. Je kunt de tekst met de akkoorden hier downloaden.

De akkoorden

Middelvinger (middelvinger tweede vakje bovenste snaar)
Wijsvinger erbij (wijsvinger eerste vakje een na onderste snaar).
Ringvinger (ringvinger derde vakje onderste snaar)
Blijf dit herhalen in elk akkoord 2 maten, 8 tellen.

Dynamiek

De een kan vooral de accenten op de 1 en de 3 leggen en de ander kan dan de accenten op de 2 en de 4 leggen. Hierdoor krijg je een leuk samenspel.

Tip: varieer met hoogte en volume

Als je met een ander speelt, ga dan op verschillende hoogte spelen. Als de een harder speelt dan de ander geeft dit een heel mooi effect. En als je ook nog eens goed kunt zingen, zing dan op verschillende hoogte, dit geeft een heel mooi geluid.

Je heb nu gezien hoe je met dezelfde akkoorden als bij ‘3 moons’ een heel ander liedje kunt spelen. In het volgende deel gaan we echt creatief worden: dan gaan we componeren! Klik hier als je terug wilt naar het overzicht van de cursus. 

INHOUD

Intro: Ukulele spelen
Stap 1: Wat is een ukulele?
Stap 2: Ukulele stemmen
Stap 3: Slagjes en vasthouden
Stap 4: Verschillende slagjes
Stap 5: Wat zijn akkoorden?
Stap 6: Akkoorden lezen
Stap 7: Je eerste liedje
Stap 8: Spelen en zingen
Stap 9: Samen spelen
Stap 10: Componeren

Uke@Home

Als je deze 10 stappen hebt gevolgd kun je verder met Uke@Home. Al zeggen we het zelf, deze online ukulele cursus is leuk om te doen. Soms echt hard oefenen, soms een leuk of simpel liedje met wat muziektheorie… Ligt jouw muzikale ontwikkeling even helemaal stil? Pak het dan nu simpelweg weer op! Haal je ukulele uit z’n jasje! Voor maar 15 euro per maand, 3 maanden lang.

 

Play Along

Ook heel leerzaam en superleuk om te doen is de Ukulele Play Along. Voor maar 25€ per jaar speel je honderden liedjes mee. Probeer de Free Playlist maar eens uit!