Ukulele leren spelen in 10 stappen

Deel 8: Spelen en zingen

Nu je de akkoorden van het liedje ‘3 moons’ kunt spelen op je ukulele, gaan we nu leren spelen en zingen tegelijk. Omdat je best veel dingen tegelijk moet doen is het belangrijk hier goed de tijd voor te nemen. De akkoorden kun je hier downloaden.

Tempo en maat

Begin met je rechterhand met het tempo en de maat goed onder controle te krijgen. Dit liedje spelen we in het tempo van 1 2e 3 4e. In dit liedje duurt elk akkoord 2 maten, 8 tellen. Dus na 8 tellen ga je over naar het volgende akkoord. Probeer dit zo goed uit je hoofd te leren dat je weer genoeg hersencellen vrij heeftt om aan het liedje te kunnen denken. Want ook dat, is niet onbelangrijk.

Akkoorden

Ringvinger – ringvinger derde vakje onderste snaar.
Middelvinger (mineur akkoord) – middelvinger tweede vakje bovenste snaar.
Middelvinger (middelvinger tweede vakje bovenste snaar)
Wijsvinger erbij (wijsvinger eerste vakje op een na onderste snaar)
Wijsvinger weer los

Tip: neuriën

Neurie eens mee in plaats van alles gelijk mee te zingen van woord tot woord. Door te neuriën krijg je een beter beeld bij de melodie en time je beter.

Je kunt nu niet alleen ‘3 moons’ spelen maar ook zingen. Spelen en zingen tegelijk is best een opgave, iets wat niet iedereen kan. Maak gebruik van de tip als je er wat moeite mee heeft. In het volgende deel ga je samen spelen. Klik hier als je terug wilt naar het overzicht van de cursus.

INHOUD

Intro: Ukulele spelen
Stap 1: Wat is een ukulele?
Stap 2: Ukulele stemmen
Stap 3: Slagjes en vasthouden
Stap 4: Verschillende slagjes
Stap 5: Wat zijn akkoorden?
Stap 6: Akkoorden lezen
Stap 7: Je eerste liedje
Stap 8: Spelen en zingen
Stap 9: Samen spelen
Stap 10: Componeren

Uke@Home

Als je deze 10 stappen hebt gevolgd kun je verder met Uke@Home. Al zeggen we het zelf, deze online ukulele cursus is leuk om te doen. Soms echt hard oefenen, soms een leuk of simpel liedje met wat muziektheorie… Ligt jouw muzikale ontwikkeling even helemaal stil? Pak het dan nu simpelweg weer op! Haal je ukulele uit z’n jasje! Voor maar 15 euro per maand, 3 maanden lang.

 

Play Along

Ook heel leerzaam en superleuk om te doen is de Ukulele Play Along. Voor maar 25€ per jaar speel je honderden liedjes mee. Probeer de Free Playlist maar eens uit!