Ukulele leren spelen in 10 stappen

Deel 4: Verschillende slagjes

Om zelfstandig liedjes te kunnen spelen op de ukulele, moet je verschillende slagjes kennen. Een slagje is niets anders dan een maat met een ritme en tempo. Zet je ringvinger op het derde vakje van de onderste snaar. Maak met je rechterhand het slagje, doe dit door de klokjesbeweging te maken uit deel 3.

Soorten slagjes:

De vierkwartsmaat, 1 2 3 4: sla de snaren aan van boven naar beneden terwijl je tot vier telt. Met je slaghand bepaal je nu eigenlijk de maat.

Een paardengalopje: down up down up down up down,1e 2e 3e 4e. Let er op dat je de rechterhand de hele tijd in een vast tempo op en neer beweegt. Of je de snaren nu wel of niet raakt. Voor wat afwisseling kun je zelf accenten leggen op een van de getallen.

Down down up up down up 1 2 3 4: dit is in het begin een lastig slagje maar als je hem eenmaal te pakken heeft, vergeet je hem nooit meer. Oefen dit op je gemak, dan zul je het onder controle krijgen.

Tip: naald en draad

Door een beweging te maken van naald en draad leer je deze slagjes goed te maken. Doe alsof je met een naald door je stof heen gaat, door deze beweging kun je makkelijker 2 keer omhoog een slagje maken.

Slagjes worden pas echt leuk om te spelen als je ook een paar akkoorden kent. In deel 5 leert je hoe je akkoorden leest. Klik hier als je terug wilt naar het overzicht van de cursus.

INHOUD

Intro: Ukulele spelen
Stap 1: Wat is een ukulele?
Stap 2: Ukulele stemmen
Stap 3: Slagjes en vasthouden
Stap 4: Verschillende slagjes
Stap 5: Wat zijn akkoorden?
Stap 6: Akkoorden lezen
Stap 7: Je eerste liedje
Stap 8: Spelen en zingen
Stap 9: Samen spelen
Stap 10: Componeren

Uke@Home

Als je deze 10 stappen hebt gevolgd kun je verder met Uke@Home. Al zeggen we het zelf, deze online ukulele cursus is leuk om te doen. Soms echt hard oefenen, soms een leuk of simpel liedje met wat muziektheorie… Ligt jouw muzikale ontwikkeling even helemaal stil? Pak het dan nu simpelweg weer op! Haal je ukulele uit z’n jasje! Voor maar 15 euro per maand, 3 maanden lang.

 

Play Along

Ook heel leerzaam en superleuk om te doen is de Ukulele Play Along. Voor maar 25€ per jaar speel je honderden liedjes mee. Probeer de Free Playlist maar eens uit!