Ukulele leren spelen in 10 stappen

Deel 1: Wat is een ukulele?

Een kleine vriend die je altijd overal mee naartoe kan nemen, dat is een ukulele.

Soorten ukulele’s:

Sopraan: de kleinste en populairste ukulele
Tenor: iets grotere ukulele met vollere klank
Bariton: een nog grotere ukulele met soms ook meer snaren
Bas: de grootste ukulele, lijkt op een gitaar.

Wat betekent ukulele?

Er doen verschillende verhalen de ronde over het ontstaan van de ukulele: het was mogelijk een geschenk van de Portugezen aan het land Hawaï. Maar het wordt ook vertaald als ‘springende vlo’, de naam die de man kreeg die uit blijdschap op de ukulele liedjes speelde eenmaal na 4 maanden weer op land te zijn aangekomen.

Een ukulele aanschaffen

Als je een ukulele wilt aanschaffen is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. Let altijd op het kammetje, staat die niet te ver omhoog? Wanneer het kammetje ver omhoog staat is het moeilijker om de snaren te bespelen. Hoe meer geld je investeert, hoe meer je terug krijgt. Bij een ukulele van rond de 50 euro zit je vaal al wel goed.

Je weet nu wat een ukulele is, waar het vandaan komt en wat voor soorten er zijn. Hou je ukulele in de aanslag, want in het volgende deel gaan we hem stemmen! Klik hier als je terug wilt naar het overzicht van de cursus.

 

INHOUD

Intro: Ukulele spelen
Stap 1: Wat is een ukulele?
Stap 2: Ukulele stemmen
Stap 3: Slagjes en vasthouden
Stap 4: Verschillende slagjes
Stap 5: Wat zijn akkoorden?
Stap 6: Akkoorden lezen
Stap 7: Je eerste liedje
Stap 8: Spelen en zingen
Stap 9: Samen spelen
Stap 10: Componeren

Uke@Home

Als je deze 10 stappen hebt gevolgd kun je verder met Uke@Home. Al zeggen we het zelf, deze online ukulele cursus is leuk om te doen. Soms echt hard oefenen, soms een leuk of simpel liedje met wat muziektheorie… Ligt jouw muzikale ontwikkeling even helemaal stil? Pak het dan nu simpelweg weer op! Haal je ukulele uit z’n jasje! Voor maar 15 euro per maand, 3 maanden lang.

 

Play Along

Ook heel leerzaam en superleuk om te doen is de Ukulele Play Along. Voor maar 25€ per jaar speel je honderden liedjes mee. Probeer de Free Playlist maar eens uit!